Министър Пулев успокоява българския бизнес: Служебният кабинет е обединен около това

...
Министър Пулев успокоява българския бизнес: Служебният кабинет е обединен около това
Коментари Харесай

Министър Пулев: Финансов ресурс от над 735 млн. лв. ще бъде на разположение на българската икономика

Министър Пулев успокоява българския бизнес: Служебният кабинет е единен към това да даде глътка въздух на бизнеса в един извънредно сложен миг. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на формалното разкриване на Годишна среща на икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси, проведена от МИИ в Сoфия, оповестява.

„ Министерството на нововъведенията и растежа съумя да се пребори за един сериозен финансов запас от над 735 млн. лева, който ще бъде разполагаем на най-уязвимия сегмент от българската стопанска система. Микро, дребните и междинни предприятия в страната ще могат да аплайват за тези средства до края на годината “, акцентира Пулев.

Министърът осведоми, че по-голямата част от този запас идва по линия на Националния проект за възобновяване и резистентност, от който ще дойдат 600 млн. лева по четири процедури до края на годината. Планът е деен и има към този момент отворена процедура за „ Технологична рационализация “ в размер на 260 млн. лева „ Призовавам всички бизнеси, които дават отговор на критериите, да се възползват от този запас. Кандидатстването към този момент е почнало и ще продължи до 21 септември 2022 година ”, съобщи Пулев.

Той разясни, че през септември се отваря и процедура за осведомителни и информационни софтуерни решения и киберсигурност за дребни и междинни предприятия с бюджет 30,6 млн. лева и ще бъдат подкрепени почти 1 400 МСП. По думите му до края на годината ще бъде отворена още една процедура, която ще поддържа бизнеса в сегашната обстановка на енергийна рецесия за вложения за фотоволтаични панели и акумулатори за локално предпазване с бюджет в размер на 200 млн. лева

Министър Пулев съобщи, че се чака да започва още една процедура, ориентирана към вложения в новаторски дребни и междинни предприятия. По процедурата ще бъдат подкрепени научноизследователска и развойна активност, ръководство на интелектуалната благосъстоятелност, като общият плануван бюджет е близо 120 млн. лева

„ Новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ към този момент е в Брюксел за утвърждение, тя е на стойност близо 3 милиарда лева Вярвам, че тази стратегия ще бъде отворена до края на годината и по нея ще можем да подкрепим дребния и междинен бизнес “, сподели той.

Пулев увери, че ще продължи ползотворното съдействие сред Министерството на нововъведенията и растежа, Министерството на стопанската система и промишлеността, търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси и Българска организация за вложения. „ Вие сте нашите остриета, нашия интерфейс пред интернационалните вложители, в един тим сме и ще гребем в една посока “, уточни той.

В полемиките се включиха представители на работодателските и синдикалните организации, както и на Националното съдружие на общините в Република България. Срещата се провежда от Министерството на стопанската система и промишлеността и беше открита от министър Никола Стоянов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР